Wil je naar Australië reizen? Goed idee! Australië is het zesde grootste land ter wereld, maar heeft slechts 25 miljoen inwoners – dat is minder dan de bevolking van Shanghai! Australië is lid van de Verenigde Naties, het Gemenebest en de G20 en heeft een sterk ontwikkelde economie. De steden Melbourne en Sydney behoren tot de beste woongebieden ter wereld.
Australië is de ultieme bestemming voor jonge mensen die in hun “gap year” op zoek zijn naar avontuur. Het land is zowel voor backpackers als voor rijkere toeristen erg geschikt. Je vindt er ongeëvenaarde natuurlijke pracht, waaronder enkele van de meest exquise stranden ter wereld, evenals bruisende steden en het unieke bushland. Of je nu een natuurliefhebber bent of leeft voor de stadssfeer, er zijn genoeg dingen te doen in Australië.
Contents
- Naar Australië reizen: snelle weetjes
- De staten en territoria van Australië
- Reizen naar Australië
- Rondreizen in Australië
- Wat moet je inpakken als je naar Australië gaat
- Wanneer reis je het best naar Australië
- Wat moet je eten op vakantie in Australië
- Bekende evenementen in Australië
- Wettelijke feestdagen in Australië
- Overnachten in Australië
- Vergeet je reisverzekering niet
- Veiligheid in Australië
- Het gebruik van cash en betaalkaarten in Australië
- Calling abroad, WiFi and data use in Australia
- Fooi geven in Australië
- Australië: een beknopte geschiedenis
Naar Australië reizen: snelle weetjes
Hoe groot is Australië? 7.692.024 km2
Aantal inwoners Australië: 25.281.800
Hoofdstad Australië: Canberra
Staatsstructuur: federale parlementaire democraties en parlementair constitutioneel koninkrijk
Nationale feestdag: 26 januari
Tijdzones: Australian Western Standard Time: UTC +8hrs; Australian Central Standard Time: UTC +9h30; Australian Eastern Standard Time: UTC +10hrs
Munteenheid Australië: Australische dollar
Netspanning en soorten stopcontacten: 230 v, stekkertype I. Als dit niet met je toestellen overeenkomt, neem je best een universele stekker mee
Officiële Godsdienst(en)/Godsdienstvrijheid:: Godsdienstvrijheid. Zo’n 50% van de australische bevolking identificeren zich als christenen ,23% als atheïsten en agnostici, de rest sluit zich aan bij een andere religie.
Officiële talen en algemene kennis van het Engels: Engels is de officiële taal.
Rijden aan deze kant van de weg: links
Wordt een internationaal rijbewijs geaccepteerd? ja
Landcode: +61
Is het kraanwater drinkbaar? ja, dus neem zeker een herbruikbare waterfles mee
De staten en territoria van Australië
Australië is onderverdeeld in zes staten en drie territoria. Ze verschillen vooral in de complexiteit van hun zelfbestuur.
Nieuw-Zuid-Wales
New South Wales kent het grootst aantal inwoners van alle Australische staten. De wereldberoemde stad Sydney krijgt hoogstwaarschijnlijk een plekje in je Australische reisroute, en terecht. De stad heeft een aantal iconische bezienswaardigheden, waaronder het Sydney Opera House, de Sydney Harbour Bridge en Bondi Beach.
Buiten deze grote stad is New South Wales gezegend met spectaculaire natuurlijke landschappen. Je kunt dagenlang door de ruige Blue Mountains wandelen, de frisse lucht opsnuiven en genieten van adembenemende uitzichten. Huur een auto en maak een roadtrip naar Hyams Beach, beroemd vanwege het witste zand op de planeet.
Queensland
Als je een surfer of duiker bent, mag je Queensland niet overslaan. Surfen en duiken aan de Gold Coast, de Sunshine Coast en het Great Barrier Reef in Queensland zijn topactiviteiten daar.
Stap in een kajak voor nóg meer avontuur en verken het Boodjamulla National Park, of houd je voeten op de grond en verken de mysterieuze lavatunnels.
Als je op zoek bent naar een meer kosmopolitische sfeer, ga dan naar Brisbane, de hoofdstad van de staat en een van de meest bruisende steden van Australië. De eenvoudigste manier om de stad te verkennen, is met de fiets. Je kunt door de drukke straten en natuurrijke gebieden fietsen, waaronder de Boondall Wetlands en de Brisbane River.
Zuid-Australië
Zuid-Australië is bij toeristen niet echt een populaire streek, wat jammer is omdat er hier best wel veel te zien en te doen is. De hoofdstad, Adelaide, is erg leuk om te bezoeken. Maar wat je hier vooral niet mag overslaan is de prachtige natuur.
Begin met het bewonderen van de kangoeroes op Kangaroo Island voordat je naar de Epicurean Way gaat om enkele van de beste wijnen van het land te proeven.
Als je gewoon op zoek bent naar een eenvoudige wandeling in de zon, heeft South Australia meerdere locaties die aan deze criteria voldoen. De Murray River en het Coorong National Park zijn hiervoor in het bijzonder favorieten. Als je een echte waaghals bent, kies dan voor kooiduiken met grote witte haaien aan de kust van de Neptunus-eilanden.
Tasmanië
Tasmanië is de kleinste Australische staat en heeft een volledig klein eiland voor zichzelf, ongeveer 240 km ten zuiden van Victoria. Een reis naar Tasmanië staat altijd in het teken van de natuur. Je eerste stop zou de Table Cape Tulip Fields moeten zijn om een beetje tot rust te komen ter voorbereiding van een zware tocht door het sublieme St Clair National Park en Cradle Mountain.
Als je wat cultuur in je bezoek wilt verweven, ga dan de gekke exposities in MONA (Museum of Old and New Art) bezichtigen in Hobart, de hoofdstad van deze staat. Als je in Hobart bent, moet je ook zeker een wandeling maken door de Salamanca-markt, waar je lokale, ambachtelijke producten kunt kopen.
Victoria
Victoria ligt in de meest zuidoostelijke hoek van Australië en staat vooral bekend als de thuisbasis van Melbourne. Het is er iets koeler (qua temperatuur) dan in Sydney.
Melbourne heeft zich ontwikkeld tot de “hipsterstad” van Australië. Hier vind je een overvloed aan eetkraampjes en enkele zeer indrukwekkende winkelcentra, waaronder de Block Arcade en Royal Arcade.
Victoria heeft echter veel meer te bieden dan alleen haar hoofdstad. De Great Ocean Road, die langs de kustlijn loopt, wordt beschouwd als de meest schilderachtige weg in het land en is perfect voor een uitstap met de wagen. Onderweg kan je stoppen om de twaalf apostelen (gigantische rotskolommen in de zee) te bekijken, een van de i> dingen die je volgens velen in Australië moet gezien hebben. Hier kan je ook een wandeling door de Grampians maken.
West-Australië
West-Australië, dat bijna de hele westelijke helft van Australië beslaat, is een enorme staat met Perth als hoofdstad. Ga voor een culturele uitstap naar Fremantle, op slechts 30 minuten van Perth. Deze stad staat bekend om zijn eigenzinnige kunstlandschap en koffieshops. Je zult merken dat de tijd vliegt wanneer je wordt opgezogen in de schijnbaar eindeloze galerijen en markten van de stad.
Ongetwijfeld zijn de stranden de belangrijkste trekpleisters van West-Australië. Niet alleen ga je enkele van de meest fotogenieke stranden op aarde vinden, maar de kans is ook groot dat je ze allemaal voor jezelf hebt. Turquoise Bay, Hamelin Bay en Cable Beach behoren tot de beste stranden van het land.
Jervis Bay Territorium
Jervis Bay Territorium, gelegen aan de kust van Nieuw-Zuid-Wales, is met amper 50 km² uiterst minuscuul, vooral in vergelijking met Australië in zijn geheel. Toch is het het vermelden waard dankzij zijn prachtige witte zandstranden en het Booderee National Park.
Noordelijk Territorium
Het Noordelijk Territorium van Australië wordt gekenmerkt door een onherbergzaam landschap. De temperatuur hangt hier constant tussen de 25° C en 35°C, met soms pieken van 40°C. De hoofdstad is Darwin, dat een aantal mooie stranden en marktjes heeft, maar zeker niet de meest indrukwekkende stad van het land is.
De meest iconische attractie in het Noordelijke Territorium is Uluru, beter bekend als Ayers Rock. Ga er heen voor de zonsop- of zonsondergang voor de beste ervaring, want het wordt er dan frisser en pittoresker. Als je een avontuurlijk type bent, wandel dan over de Kings Canyon Rim Walk of duik in de koele wateren van Gunlom Falls.
Australisch Hoofdstedelijk Territorium
Uiteindelijk zijn we aangekomen bij het Australian Capital Territory, dat halverwege tussen Sydney en Melbourne werd gebouwd en de thuisbasis is van Canberra, de nationale hoofdstad.
Eerlijk gezegd is hier niet veel te zien of te doen, omdat dit gebied met opzet is gebouwd als de administratieve hoofdstad van Australië. Als je hier toch terecht komt, kun je een dagje naar het Australian War Memorial gaan en een wandeling maken langs de kronkelende rand van het Lake Burley Griffin.
Reizen naar Australië
Toelatingsvoorwaarden
De meeste internationale burgers, waaronder die uit de VS, Europa en Canada, moeten een gratis visum aanvragen voordat ze naar Australië reizen. Europeanen zullen een eVisitor visum moeten aanvragen; Amerikanen en Canadezen moeten een Electronic Travel Authority aanvragen. Voor dat laatste betaal je online een service toeslag van 20 dollar.
Vliegen naar Australië
Omdat Australië een eiland is, kan je er niet met de bus of de trein heen. Er zijn ook geen veerboten, omdat de afstanden tussen Australië en andere landen te groot zijn.
Er zijn wel cruises die Australië aandoen, maar dewze zijn een reis op zichzelf. De makkelijkste manier om Australië te bereiken is per vliegtuig, maar houd er rekening mee dat een vliegreis naar Australië meestal niet goedkoop ix. Voor een vlucht naar Australië en terug vanuit Europa betaal je al snel €1000 per persoon, hoewel het mogelijk is om lagere prijzen te vinden als je flexibel bent en de prijzen goed op voorhand in de gaten houdt.
Kijk hier voor een overzicht van vluchten en tarieven naar Australië.
De vijf drukste luchthavens van Australië zijn:
- Sydney Airport
- Melbourne Airport
- Brisbane Airport
- Perth Airport
- Adelaide Airport
Rondreizen in Australië
Onafhankelijk reizen in Australië
Australië staat bekend als backpacker-vriendelijk land en heeft dan ook een uitgebreide reisinfrastructuur. De populairste en goedkoopste manier om door het land te reizen, is met de bussen van Greyhound. Dit busnetwerk strekt zich uit over het hele land en biedt je schilderachtige landschappen.
Binnenlandse vluchten zijn verrassend duur in Australië. Ze besparen je veel tijd, maar zijn niet meteen budgetvriendelijk, dus denk goed na voordat je vluchten boekt.
Een andere optie is om de trein te nemen, maar het treinnetwerk is niet echt uitgebreid en treintickets zijn erg duur. Veel reizigers huren hun eigen auto of camper, wat je het meeste flexibiliteit en vrijheid biedt.
Kijk hier voor een goed overzicht van huurwagenopties.
Je kan in het hele land accommodatie vinden, zelfs op de meest afgelegen plaatsen. Het is echter een traditie voor Australische backpackers om minibusjes te kopen, zodat je transport ook als accommodatie fungeert. Wij huren zelf een camper als we in juni naar Australië gaan.
Als je iets luxueuzer wilt, hoef je niet ver te zoeken voor een leuk hostel of hotel.
Wat moet je inpakken als je naar Australië gaat
Over het algemeen is Australië een warm land. Zelfs in de winter kun je op sommige plaatsen wegkomen met niet veel meer dan een t-shirt. Houd er echter rekening mee dat Australië zich op het zuidelijk halfrond bevindt, waardoor de seizoenen er omgekeerd zijn. Kerstmis is waarschijnlijk een van de heetste dagen van het jaar, terwijl juli een stuk koeler is.
Het is erg belangrijk om het weerbericht te bekijken voor het gebied waar je naartoe reist, want de winter in het noorden is heel anders dan de winter in het zuiden.
Hieronder vind je een lijstje van dingen die altijd van pas zullen komen in Australië, ongeacht waar je naartoe trekt en wanneer.
- een zonnebril
- zonnecrème
- laagjes lichte kledij
- sneakers
- een licht jasje
- een herbruikbare waterfles
- een gemakkelijke en lichte wandelbroek
Wanneer reis je het best naar Australië
Eerlijk gezegd is Australië een van die bestemmingen die het hele jaar door je geld waard is, ongeacht wanneer je je bezoek plant. Als je echter wilt dat het weer absoluut optimaal is, moet je je reis boeken tussen september en november of februari en mei. Op die manier vermijd je de zinderende zomerhitte en loop je geen risico op winterkou.
Wat moet je eten op vakantie in Australië
- Witchetty grubs – rupsachtige kevers met een nootachtige smaak, traditioneel voor Aboriginals
- Emu – bevat veel meer ijzer dan rundvlees, is vetarm en heerlijk, geserveerd op pizza, gerookt of in een taart
- Vegemite – dikke, bruine pasta op plantaardige basis en geserveerd op toast
- Tim Tams – chocoladekoekjes bedekt met chocolade met nóg meer chocolade in het midden
- Lamington -biscuit bedekt met chocolade en gedroogde kokosnoot
- Chicken parmigiana – gepaneerde kippenborst overgoten met tomatensaus en mozzarella
- Aussie burger – zoals een gewone hamburger maar dan met rode biet, ananas en een gebakken ei er bovenop
- Meat pie – schilferig bladerdeeg gevuld met vlees en saus
- Kangoeroe – gooi wat kangoeroe-biefstuk op de BBQ als een gezonder alternatief voor rundvlees
- Ostrich burgers – net als een normale burger, maar dan gemaakt met struisvogelvlees
Bekende evenementen in Australië
- Australia Day – het hele land feest de klok rond op het strand met barbecues, drank en vuurwerk (28 januari)
- Tropfest – het grootste kortfilmfestival ter wereld (februari)
- Laneway Festival – muziekfestival met internationale artiesten. Gaat door in Sydney, Melbourne, Fremantle, Brisbane en Adelaide (februari/maart)
- Adelaide Fringe Festival – kunstfestival met dans, muziek, comedy en theater in Adelaide (februari/maart)
- Sydney Gay and Lesbian Mardi Gras – gay pride festival in Sydney met extravagante kostuums en parades (februari/maart)
- Moomba Festival – parades, optredens en pyrotechniek in Melbourne (maart)
- Melbourne Comedy Festival – drie en een halve week non-stop comedy met artiesten van over de hele wereld (maart/april)
- Rip Curl Pro Surfing – prestigieuze surfwedstrijd die surfers van over de hele wereld samenbrengt in Victoria (april)
- Melbourne Cup – het grootste paardenrace evenement van het land in Melbourne (november)
- New Year’s Eve Fireworks – mogelijk het grootste vuurwerk op oudejaarsavond in de wereld, gehouden in de haven van Sydney (31 december)
Wettelijke feestdagen in Australië
- Nieuwjaar
- Australia Day (28 januari)
- Goede Vrijdag
- Paasmaandag
- ANZAC Day (25 april)
- Kerstmis
Overnachten in Australië
Verblijf je toch liever in een echte kamer dan in een camper, kijk dan eens op Booking.com. Die site heeft allerlei filtermogelijkheden waarmee je gemakkelijk het hotel, hostel, of gastenhuis kunt vinden dat bij je past. Het is ook de site die ik zelf altijd gebruik wanneer ik een hotel wil boeken.
Zoek accommodatie op Booking.com.
Verblijf je liever in een huurappartement en heb je nog geen airbnbaccount, dan krijg je korting op je eerste verblijf als je via mijn link een account aanmaakt.
Vergeet je reisverzekering niet
Hoe goed je je reis naar Australië ook plant en hoeveel je ook opzoekt, er kan altijd wat gebeuren dat buiten je controle ligt: een reservatie wordt geannuleerd of veranderd, je wordt ziek of je digitale camera gaat stuk. Wanneer zulke dingen gebeuren, dekt een goede reisverzekering je.
Ik heb een reisverzekering die het hele jaar doorloopt. Nog geen reisverzekering? Dan raad ik SafetyWing aan. Ze bieden superflexibele opties en je kan bij hen zelfs een reisverzekering nemen wanneer je al op reis bent.
Veiligheid in Australië
Over het algemeen is Australië een zeer veilige plek om te bezoeken. De criminaliteit ligt er laag en publiek gebruik van geweld is uiterst zeldzaam.
Eigenlijk zijn de wilde dieren in Australië gevaarlijker dan de mensen. Toeristen moeten uitkijken voor slangen, haaien, kangoeroes en giftige spinnen. Ook goed om weten: de kleine dieren zijn vaak gevaarlijker dan de grote. Haaienaanvallen komen bijvoorbeeld amper voor.
Het gebruik van cash en betaalkaarten in Australië
Zowel contant geld als betaalkaarten worden in het hele land geaccepteerd. Je zult waarschijnlijk alles met je kaart kunnen betalen, maar het is altijd handig om een klein bedrag dollars bij je te hebben voor de zekerheid. Er zijn geldautomaten in elke stad.
Calling abroad, WiFi and data use in Australia
Door de roamingkosten, kunnen je datakosten in Australië snel oplopen. Als je tijdens je reis zeker wilt zijn van een internetconnectie, koop of huur je best een mobiele hotspot. Op die manier weet je ten minste op voorhand wat je per dag of maand zult opdoen.
Ik gebruik zelf al enkele jaren een hotspot van Solis Wifi. Solis Wifi biedt zowel dagpassen die je kan activeren wanneer je wilt, als een maandelijks abonnement. Ik gebruik hun dagpassen niet alleen wanneer ik buiten Europa reis maar ook wanneer ik, bijvoorbeeld, over de datalimiet van mijn gewone gsm-abonnement ga.
Bekijk hier hun aanbod.
Fooi geven in Australië
Over het algemeen is het niet verplicht om in Australië een fooi te geven. Personeel wordt voldoende betaald en zijn niet afhankelijk van tips. Dat betekent natuurlijk niet dat ze een extra centje af zullen slaan.
Australië: een beknopte geschiedenis
Men denkt dat de eerste bewoners van Australië ongeveer 50.000 jaar geleden het land per boot hebben ontdekt. Dit volk is beter bekend als de Aboriginals en hebben zich in stammen onderverdeeld. Ze leefden duizenden jaren lang als jagers-verzamelaars op deze eilanden.
Aan het einde van de 18e eeuw koloniseerden de Britten Australië en gebruikten het als een strafkolonie. Met andere woorden werd Australië een dumpplaats voor Britse veroordeelden. Vanwege de barre omstandigheden en de schaarste aan middelen, overleefden veroordeelden niet lang in dit onherbergzame land. De hierop volgende decennia werden meer dan 160.000 mannen en vrouwen verscheept naar Australië.
Halfweg de negentiende eeuw werd goud ontdekt in Australië. Plots werd het land een trekpleister voor mensen van over de hele wereld, maar vooral van Groot-Brittannië en China. Later, in 1901, verklaarde Australië de onafhankelijkheid. In de loop van de 20e eeuw ontwikkelde het land zich snel, ondanks de vele verwoestingen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog.
Tegenwoordig kent Australië een bloeiende economie en is het een land rijk aan kunst en cultuure. Het is een van de populairste bestemmingen op aarde voor reizigers van over de hele wereld van alle leeftijden.
Zo, dat was het dan. Ik hoop dat deze gids je wat inspiratie heeft gegeven van wat je kan doen in Australië en ik wens je een prettige reis!
PIN VOOR LATER
Deze gids bevat affiliate links. Als je via deze links wat boekt of koopt, verdien ik een kleine commissie zonder dat het jou wat extra kost. Dankje om de blog te steunen.